arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Millal jõuab tõus äripindade sektorisse?

Majanduslike põhiprotsesside hulka kuuluvad tõusu- ja langusfaasid. Paraku iga tõusufaasi lõpus levib arvamus, et maailm on muutunud ja ühtegi langust enam oodata ei ole. Vastupidine kipub olema langusfaasi lõpus. Seetõttu võib siin-seal kuulda, et ega seda tõusu niipea oodata ei ole. Aga kuidas on siis lood tegelikkuses.

Võrdlemaks ärikinnisvara turgu enne nn buumi ja languse põhjas, peab vaatama kolme faktorit: äripindade täituvus, üüritase ja uute projektide turuletulek. Täituvuse osas on tänaseks seis juba üsna hea võrreldes pooleteise aasta taguse ajaga. Kui 2008 võis näha tühje pindu suuremates kaubanduskeskustes, siis täna seda enam ei näe. Büroopindade turgu võib iseloomustada suuremate hoonete näitel nagu City Plaza, Tammsaare Ärikeskus, Delta Plaza, Marienthali Keskus. Vaba pinda nendes hoonetes on tänaseks alles üsna napilt.

Teine lugu on aga hinnatasemetega, mis on võrreldes tippajaga küll kõvasti madalamal tasemel, kuid siiski juba natuke kõrgemal kui 2008 ning kindlasti mitte madalamal, kui 2003. Vähemalt pole arendajatel vaja enam tuua pakkumistesse meeleheitlikult madalaid numbreid ja soodustusi. Laopindade segmendist võib tuua näitena VGP Park laohoone Tänassilma tehnopargis, mis on vaatamata majanduslangusele saavutanud peaaegu täismaja.

Siit jõuamegi kolmanda punktini. Võib öelda, et suurematele klientidele vaba pinda leida on juba päris raske ning seetõttu on varsti oodata turule ka uusi arendusi. Kas see hakkab tänavapildis silma paistma selle või järgmise aasta lõpus, näitab juba tulevik, kuid esimesed väiksemad ehitused on 2011 I pa juba valmimas. Väljastatavate ehituslubade hulk erinevatel aastatel ei ole parim näitaja, sest suur hulk ehitusmahtu lükati vahepeal edasi ning selle taaskäivitamisega täna tegeletakse.

Ehitushinnad on juba mõni aeg tagasi tõusule pööranud ja graafikujärgselt asume uue tõusufaasi alguses. Kui järsk või lauge saab see olema, on eraldi küsimus. Üldjuhul on tõus algusfaasis aeglane ja lauge ning kiireneb alles uue buumi lähenedes. Seetõttu on järgneval paaril aastal oodata äripindade turul stabiilsust, mis võimaldab arendajatel pöörata tähelepanu paremale kvaliteedile.