arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tartu korterite keskmine hind meenutab buumiaegset hinnataset

Viimased kuud on palju juttu olnud Tallinna ja Tartu kõrgetest korterite hindadest. Ilmselgelt on selleks ka põhjust olnud, sest lühikese ajaga on hinnatasemed kerkinud kõrgustesse. Mõningasi märke on, et tekkimas on stabiilne periood, kuid otseselt aprillist seda järeldada ei saa. Veel vähem Tartu korterituru kaudu.

Tallinnas tehti eelmisel kuul maa-ameti tehingustatistika andmetel 667 korteriomandi tehingut, mis on 35 tehingu võrra vähem kui märtsis (muutus -5%) ning 55 tehingu võrra vähem kui aasta tagasi aprillis (muutus -7,6%). Seega on aastases võrdluses korterite ostu-müügi tehinguid olnud ca 8% vähem. Siiski on aasta algusest alates olnud tänavu rohkem tehinguid kui 2013.aasta samal ajal.

Uusi kortereid müüdi Tallinnas esialgsetel andmetel 85. Tehingute arvult olid edukad Suve, Noorkuu ja Mardi tänava uued kortermajad.

Keskmine hind tegi möödunud kuul märtsiga võrreldes languse 1,7%, jäädes tasemele 1452 €/m². Aastases võrdluses oli aprillikuu keskmine hind 20,4% kõrgem.

Aprillikuu keskmise hinna ja tehingute arvu langus on olnud suhteliselt marginaalsed, millest ei saa üheselt veel turu langust välja lugeda. Selge, et pakkumiste mahu kasvades surve turule tekib. Kuulutusteportaali kv.ee hinnastatistika andmetel on aasta algusest pealinnas kortereid järjest rohkem müüki tulnud, kuid siiski on maht 2012. aasta lõpu ja 2013.aasta algusega sarnane.

Tartus oli aprillis 119 korteriomandi tehingut, mis on kaks tehingut vähem kui märtsis ja 27 tehingut vähem kui aasta tagasi.

Keskmine hind on see-eest rekordi lähedane 1203 €/m². Sellises suurusjärgus oli keskmine hind 2007. aasta esimesel poolel. Tol perioodil tehti 150 – 200 tehingut kuus.

Pärnus tehti aprillis 62 korteriomandi tehingut, mis on 13 võrra vähem kui kuu varem. Aasta varem oli 49 tehingut. Tehingute keskmine hind oli tänavu aprillis 880 €/m², mis on aastases võrdluses 12,5% kõrgem.

Narva korterituru aktiivsus on suurem kui suvepealinnas, sest aprillis tehti piirilinnas 74 korteriomandi tehingut. See-eest elamispindade hinnatase on poole väiksem – keskmine ruutmeetri hind oli aprillis 489 €. Samas suurusjärgus on see olnud viimased kolm kuud ning isegi eelmise aasta aprilliga võrreldes.