arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Märtsis tehingute mahud kasvasid, nõudlus korterite vastu jätkuv

2012. aasta on Tallinna korteriturul kulgenud tõusvas joones. Iga kuu on kasvanud nii keskmine hind kui tehingute maht. Tänavu on tehtud 358 korteriomandi tehingut rohkem kui 2011. aasta I kvartalis. Ka keskmine hind on teinud korraliku hüppe – võrreldes eelmise aastaga on keskmine hind ca 14% kõrgem. Seega elanike valmisolek elamispinda soetada on jätkuvalt tõusujoones, sest märtsikuu keskmine hind on enam-vähem samal tasemel kui 2011. aasta kõrgeima keskmise hinnaga septembrikuu.

Keskmise hinna kasvu põhjuseks võib pidada asjaolu, et tehingute hulgas on peamiselt heas seisukorras korterid. Remontivajavate korterite vastu on nõudlus pigem väike, samas on heas seisukorras, likviidseid ja turutaseme hindadega kortereid pakkumises ebapiisavalt. Kehvemas seisukorras korterite vastu tunnevad huvi need, kes renoveerimise järel müüvad korteri maha.

Uute korterite müüke oli ligikaudu 49, millest võib välja tuua Kesklinna linnaosas Tartu mnt 50a (6 tehingut), Lasnamäe linnaosas Meeliku 23 (8 tehingut) ja Põhja-Tallinnas Paldiski 14 (6 tehingut) ning Põhja pst 17b/ Soo tn 1b (6 tehingut).

Ka Tartus on viimaste kuude tehingute aktiivsus olnud kasvav. Isegi sedavõrd, et märtsikuu 109 tehingut on võrreldav eelmise aasta augustikuuga, mil tehti 115 tehingut. Mõlema perioodi keskmine hind ületas 900 €/m². 2011. ja 2012. aasta esimese kvartali võrdluses on Tartu korteriomandite hinnad kasvanud ca 3,5%.

Pärnus tehti märtsikuus 47 korteriomandi tehingut, mis on ligilähedane veebruarile (49 tehingut). Tehingute keskmine hind langes 5%, jäädes tasemele 689 €/m². Ka kvartalite võrdluses on tänavune keskmine hind väiksem kui 2011. aasta I kvartalis – kuigi tehingute maht on kasvanud, vähenes keskmine hind 10%.

Narvas on korteriomandi tehingute maht veidi kasvanud, kuid keskmine hind on jäänud enam-vähem samale tasemel. Veebruarikuus saavutas keskmine hind üle ootuste kõrge taseme 376 €/m², samaväärne oli see ka märtsis – 373 €/m². 2011. aasta I kvartaliga võrreldes on tänavu tehtud 51 tehingut rohkem. Seejuures on keskmine hind kasvanud ca 17%.

Seega näitavad 2012. aasta esimese kvartali numbrid optimismi olemasolu Tallinn, Tartu ja Narva kinnisvaraturul. Kevadperiood on tõenäoliselt samalaadne.