arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kas uus tulumaksuseadus toimib tagasiulatuvalt?

Kinnisvara müüjate peamiseks teemaks on viimastel aegadel olnud kinnisvara müügiga seotud tulumaksuseaduse muudatus, mis võimaldab alates käesolevast aastast saada 2 aasta jooksul ainult ühele elamispinnale saada tulumaksuvabastust. Seaduse muudatus hakkas kehtima 2011. aastal ja see on tekitanud küsimusi, kas seadus toimib ka tagasiulatuvalt.

Toon näiteks stsenaariumi – inimene on 2010. aastal müünud oma elamise ja nüüdseks on tekkinud võimalus soetada uus elamine, kuid tuleviku perspektiivi arvestades peaks 2011. aasta lõpus suure tõenäosusega juba suurema elamise peale mõtlema. Seega võib tekkida küsimus, et kui elamispind 2011. aasta lõpus maha müüa, siis kas kehtib juba 2 aasta müügireegel (et 2010 on toimunud müügitehing ja ka 2011 ehk vähem kui 2 aasta jooksul toimub teine tehing)?

Vastus toodud näitele on, et niinimetatud 2 aasta reegel maksuvabastuse saamiseks elukoha müügilt hakkas kehtima 2011 aastal. See tähendab, et 2 aastat hakatakse lugema alates 2011.a tehtud tehingutelt. Ehk siis meie näites, kui inimene on müünud eluaseme 2011.aastal, on see nö esimene tehing ja maksuvaba. Järgmise maksuvaba tehingu saab teha 2 aasta möödumisel sellest 2011. aastal tehtud eluaseme võõrandamisest.