arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Energiamärgis on ostjate huvide kaitsmiseks

2006. aasta septembris võeti Riigikogu poolt vastu ehitusseaduse muudatus, mis tõi kinnisvarasektorisse uue mõiste – energiamärgis. Nimetatud muudatus toodi sisse Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivi nõuetest lähtuvalt, mis sätestab, et hoone või korteri võõrandamisel peab müüja esitama notari juures ka energiamärgise (energiasertifikaadi).

Nimetatud nõue on juurutatud kliendi huvide kaitsmiseks, et korteri soetamisel oleks teada, milline on soetatava pinna energiavajadus ja kui palju hakkab inimene energia eest kommunaalarvete järgi maksma. Ühtlasi annab see objektiivse pildi maja seisukorrast, sest maja füüsiline seisukord on otseses seoses selle energiatarbega ja annab seega ostjal võimaluse konkreetset objekti võrrelda teiste müügis olevate pindadega.

Kui ühistus on liikmeid, kes soovivad oma kinnisvara tulevikus võõrandada, siis esimesi samme hoone energiatõhususe tõstmiseks tuleb astuda juba täna. Õigesti planeeritud sammud aitavad säilitada ja tõsta kinnisvara väärtust. Kui renoveerimata hoone hakkab taotlema energiamärgist, siis võib eeldada, et tulemus saab olema suhteliselt kehv.

Korteri võõrandamisel antakse üle hoone energiamärgise koopia. Samuti peab üürileandja üürniku või üürilepingu sõlmimisest huvitatud isiku nõudmisel võimaldama tal tutvuda energiamärgisel näidatud andmetega.

Korteriühistute huvi energiamärgise taotlemise vastu on selges kasvavas trendis. Seda seetõttu, et ligi 70% eestimaalastest elab kortermajades ning iga müügi- või üüritehing eeldab täna energiamärgise olemasolu. Energiaklass on kiirpilk hoone ülalpidamiskuludele.

Kõrgemad energiaklassid A, B ja C moodustavad täna vaid ligi 8% kõigist korterelamutele väljastatud energiamärgistest. Paljud neist on uued hooned. Energiamärgis on kohustuslik kõigile uutele või täielikult renoveeritavatele hoonetele ja korteritele, mida soovitakse müüa või üürile anda. Lisaks on energiamärgis kohustuslik suurematele avalikele hoonetele. Hoonetele omistatud energiamärgistega saab tutvuda Ehitisregistri internetikeskkonnas aadressil http://www.ehr.ee/.