arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Väikeste ja lihtsate lahendustega kindlalt sihile!

Möödunud neljapäev oli 1 aprill. Pulli tegemise päev. Päeva tippsündmuseks oli loomulikult meie maaklerite Maria ja Olle sünnipäeva tähistamine Kose-Uuemõisas. Aga kõige pullim oli ikkagi rolleriga Tallinnast Kose-Uuemõisa sõitmine ning sealt edasi järgmisel hommikul Tartusse. See oli üsna värskendav kogemus päris mitmes mõttes.

Esmapilgul peaks muidugi mõtlema, et motoroller ei ole sellise teekonna läbimiseks õige vahend – autoga saab mugavamalt ning ca 40% kiiremini. Aga kulud on (vähemalt minu autot ning rollerit võrreldes) 8 korda suuremad. Või bussiga – ka natukene mugavamalt ning ca 15% kiiremini. Ja kulud on 4 korda suuremad. Kuigi konkreetsel juhul oli rollerisõit tingitud lihtsalt seiklusejanust, tõmbaksin siiski sellelt kogemuselt mõne paralleeli ka oma põhitegevusse – kinnisvaraärisse.

Mida on kinnisvaraäris võimalik saavutada aeglase kuid väga kuluefektiivse ja väikeste riskidega liikumisega? Julgen väita, et päris palju. Eelkõige on võimalik igaühel edukalt kinnisvaraäri ajades väheste ressurssidega kuid pikalt tegutsedes rajada omale isiklik väga korralik (ma mõtlen ikka VÄGA-VÄGA korralik) pensionikindlustussüsteem. Nimetagem seda siis neljandaks või kümnendaks sambaks vms. Kuigi viimase 5 aastaga on kinnisvaraäri omandanud algselt buumihullusest ning hiljem väga valusast kukkumisest tulenevalt negatiivse varjundi, ei ole kuhugi kadunud kinnisvaraturu poolt pakutavad võimalused. Loodetavasti oleme lihtsalt nüüd targemaks saanud.

Kuigi kinnisvarainvesteeringuid on võimalik teha ka väga lühiajalisi, siis pensioniplaani koostades mõtleme ikkagi mitmekümne aasta peale. Näiteks järgneva 30 aastase perioodi jooksul on meil võimalik näha veel vähemalt kahte kinnisvaramulli. Nii siin Eestis kui ka mujal. Ning iga järgmine teeb kõrgema tipu kui eelmine, ka iga järgmine põhi on siiski kõrgemal, kui eelmine. Autoga kihutades on suhteliselt lihtne sellel künklikul teel teelt välja sõita, rolleriga aga tasakesi liikudes on võimalik kõik kurvid sujuvalt võtta. Tasa ja targu liikudes ei ole olulist vahet, millal oma pensioniplaaniga alustada. Oluline on hoopis see, kui järjekindlalt seda ellu viiakse.

Igasugune pensioniplaan on investeering (või ka vastupidi). Riikliku pensionisüsteemi võlu ja valu on see, et keegi teeb need investeerimisotsused sinu eest ära ning sinul pole erilist sõnaõigust. Kinnisvaraturu poolt pakutava süsteemi võlu ja valu on see, et pead need otsused ise tegema, kuid sa saad valida omale nõuandjad. Kuna me aga liigume nagu rolleriga tasa ja targu, siis on võimalik teha läbimõeldud otsused ning investeerida varadesse, mille järele on nõudlust nö „iga riigikorra ajal“. Investeerida viisil, mis hoiab riskid madalal st sinule vastuvõetaval tasemel ka siis, kui turg tervikuna rappub.

Skandinaaviamaades levinud skeem, mida ka meil paljud edukalt rakendanud on, võimaldab alustada väikeselt (st ka väikeste riskidega) ning kasvatada oma investeeringuid koos oma teadmiste ja kogemustega. Täna, mil Eesti kinnisvaraturg on taas aastasse 2004 maandunud, on paljudel piisava tahtmise korral võimalik leida 35 000 krooni, et maksta ära oma esimese kinnisvarainvesteeringu omafinantseering. Selle eest saab näiteks 20-30 m2 suuruse kööktoa või 1-toalise korteri Põhja-Tallinnas hinnaga 175 000.- krooni. Läbimõeldud korterivalik, isiklik panus selle korrastamisse, hea maakler, kes leiab kiiresti üürniku ning ongi projekt valmis – üürniku poolt makstav 1000.- krooni kuus katab täpselt ära sinu igakuise eluasemelaenu makse. Osa sellest summast on küll laenuintressid, mis sinu rikkust ei suurenda vaid motiveerib panka selles pisiprojektis osalema, kuid suurem osa on siiski põhiosamakse, mis kasvatab iga kuuga sinu väärtust.

Eeltoodud näite riskid on suhteliselt väikesed – soetatava vara väärtus jääb tõenäoliselt väiksemaks, kui sinu aastasissetulek. Pärast aasta-paari möödumist, kui oled veendunud, et investeering töötab laitmatult, saad hakata kaaluma järgmise investeeringu tegemist. Selliselt väikeste sammudega ning väikeste riskidega oma isiklikku kinnisvaraportfelli kasvatades jõuad 30 aastaga selleni, et laenud on makstud ning üürituludest piisab pensionipõlve veetmiseks. Seejuures ei pea kõik portfelli kogutud kinnisasjad asuma üldsegi mitte Eestis – ka sooja mere ääres töötab vara sinu kasuks. Seni, kuni sa kolid sinna oma pensionipõlve veetma.

Alati on võimalik istuda autosse ning kihutada 2 tunniga surmahirmu trotsides ning kiiruskaameraid eirates Tallinnast Tartusse. Kui aga kevadisel ajal on loodus tärkamas – nii nagu kinnisvaraturg praegu pärast 3 aastat kestnud talve – on mõistlik värskendada oma meeli ja sõita sedasama teed tasapisi rolleriga. Nautida seejuures ilusat vaadet, päikest ja tuuleõhku põski paitamas. Ka väikesed ja lihtsad lahendused viivad kindlalt sihile!