arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tallinna korterite keskmised hinnad väikses kasvus

Tuginedes Maa-ameti tehingustatistikale, saame taas tagasi vaadata eelmise kuu korterite ostu-müügitehingutele. Esialgsetel andmetel jäi Tallinna, Tartu ja Pärnu linna novembri kuu tehingute arv madalamale kui oktoobri kuus.

Vastavalt Maa-ameti andmetele tehti Tallinnas novembris umbes 449 tehingut, mis on 20% vähem kui oktoobris (550). Siiski võib öelda, et viimaste kuude tehingute maht on stabiilne, jäädes 400 – 500 tehingu vahemikku.

Ka korteriomandite keskmised hinnad ei ole oluliselt muutunud. Kui oktoobri kuu keskmine hind oli 12 951 kr/m², siis novembris oli see 13 061 kr/m² (kasv ca 1%). Oktoobri kuu keskmine hind oli võrreldes septembri kuu keskmise hinnaga ca 5% kõrgem.

Tänase seisuga on Tallinna korteriomandi tehingute keskmine hind olnud kasvav ainult 2 kuud. Alates septembrist, kus tehingute keskmine hind oli selle aasta väikseim (12 259 kr/m²), on järgneva kahe kuu jooksul hinnad kasvanud ca 6%.

Vastupidiselt Tallinna korterihindade kasvule, on Tartu korterite keskmised hinnad pärast üsna stabiilset perioodi hakanud langema. Käesolevaks ajaks on hinnad langenud juba kaks kuud järjest. Seejuures oli suurim hindade langus just novembris. Vastavalt esialgsetele andmetele oli 77 ostu-müügi tehingu keskmine hind ca 10 300 kr/m². See on umbes 9% väiksem kui oktoobris ning umbes 20% väiksem kui jaanuaris.

Pärnu linna korterite tehingute maht on stabiilselt väike. Esialgsetel andmetel tehti linnas 33 ostu-müügi tehingut keskmise hinnaga 10 270 kr/m², mis on ca 5% väiksem kui oktoobris. Aasta algusest on keskmine hind langenud ca 25%.

Tallinna kinnisvarahindade muutused on tihtipeale olnud eeskujuks Tartu ja Pärnu turule. Muutused nende linnade korterite hindades toimuvad mõningase ajalise nihkega. Tartu ja Pärnu korterite hindade langust oli ka oodata, sest Tallinna korteri hinnad hakkasid langusega jõudma juba Tartu ja Pärnu hindade tasemele. Kuna tegemist on ikkagi väga erinevate turupiirkondadega, siis väiksemate linnade elamispindade hinnad pidid langema. Mõningast langust prognoosime ka edaspidiseks.