arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Augusti kuu suuremate linnade tehingustatistika lühiülevaade

Esialgsetel andmetel tehti Tallinnas augusti kuus vähem korteriomandi ostu-müügi tehinguid (364 tk) kui juulis, kuid keskmine hind oli juuli kuu omast suurem. Siinjuures tuleb ametlikesse hindadesse ja tehingumahtudesse suhtuda ettevaatlikult. Nimelt, nagu Domus Kinnisvara oma juuli kuu tehingustatistika ülevaates kirjutas, moonutati juuli kuu tehingumahtusid Haabersti linnaosa ühe arendusprojekti ca 70 korteriomandi müügiga, mil hinnad olid väga madalad. Selle tulemusel langes ametlike andmete alusel Tallinna korteriomandite keskmine hind juulis 14,6%.

Augusti kuu tehingumahtude ja –hindadega võrreldes tõusid ametliku statistika järgi korterite hinnad 17,4%. Tegelike hindade muutused nii suured ei olnud. Kui võtta aluseks juuli kuu tehinguandmed ilma Haabersti linnaosa arendusprojekti müügita, mis tehti mitteturutasemel, siis saame hoopis teistsugused tulemused.

Maa-ameti tehingustatistika andmed

Korrigeeritud andmetega tehingustatistika

Keskmine hind       (kr/m²)

Hindade muutus

Keskmine hind (kr/m²)

Hindade  muutus

Juuli

11 389

-14,6%

12 600

-5,5%

August

13 366

17,4%

13 366

6,1%

Allikas Maa-amet, Domus Kinnisvara

Tartu korteriomandite tehingute arv on välja murdnud pikalt kestnud stabiilsusest. Kui käesoleva aasta keskmine tehingute arv on olnud ca 60, siis augustis teostati 108 ostu-müüki. Domus Kinnisvarale teadaolevalt on suurema tehingumahu üheks põhjuseks mõnede arendusprojektide korterite müük seotud isikutele, mis ei ole turutehingud. Teiseks põhjuseks on siiski suurenenud huvi elamispinna soetamise vastu. Kuivõrd selle taga on ülikooliaastateks elamispinna ostmine, on raske öelda. Domus Kinnisvara Tartu esinduse augusti kuu märksõnadeks olid noored pered ning mõnede müügiobjektide vastu suurenenud nõudlus, mis viis isegi enampakkumisele.

Eelneva taustal on põhjendatud augusti kuu hindade kasv. Kuna ametlik tehingustatistika sisaldab ka mitteturutehinguid, siis toome võrdluseks järgmise tabeli.

Maa-ameti tehingustatistika andmed

Korrigeeritud andmetega tehingustatistika

Keskmine hind        (kr/m²)

Hindade muutus

Keskmine hind (kr/m²)

Hindade muutus

Juuli

10 800

-5,4%

10 800

-5,4%

August

11 780

8,9%

12 100

11,8%

Allikas Maa-amet, Domus Kinnisvara

Pärnu linna korteriturg on jätkuvalt vaikne. Maa-ameti esialgsete andmete järgi teostati augustis 24 ostu-müügi tehingut. Tegemist on üsna keskmise tulemusega sel aastal, sest suurima tehingutulemusega olid juuni ja juuli 33 tehinguga. Hinnad on siiski oluliselt langenud. Maa-ameti tehingustatistika järgi oli augusti kuu keskmine hind 9966 kr/m², mis on 12% väiksem kui juulis. Aasta algusest on keskmine ruutmeetrihind langenud 27%.