arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Lühiülevaade juuli kuu korteriomandite tehingustatistikast

Juba juuli kuu keskel räägiti, et sel kuul tuleb Tallinnas korteriomandite ostu-müügi tehingute rekordarv. Võrreldes varasemate kuudega ongi tegemist väga suure mahu kasvuga. Maa-ameti andmetel tehti 493 ostu-müügi tehingut, mis on 152 võrra rohkem kui juunis. Kuigi varasematel aastatel on suvekuud puhkuste tõttu kinnisvaraturul vaiksem aeg, siis käesolev aasta on selles mõttes tõepoolest erand.

Kuna siiski tehingute arv on viimastel kuudel kasvanud, siis järelikult on ostusoovidega kliendid hakanud varem edasi lükatud tehinguid siiski tegema. Selleks on ka õige aeg, sest hinnad on jätkuvalt langenud.

Siiski peitub statistikas ka selliseid andmeid, mis tegelikku olukorda moonutavad. Nimelt tehti juulis ligi 70 korteriomandi ostu-müügi tehingut ühes Haabersti linnaosa arendusprojektis. Kuna tegemist ei olnud turutehingutega, siis statistikas sai petetud keskmine hind. Maa-ameti tehingustatistika järgi oli juuli kuu korteriomandi keskmine hind 11 300 kr/m², mis on ca 15 % madalam kui juuni kuus. Tegemist on nii suure hinnalangusega, mida sel aastal Tallinnas ei ole olnud.

Kui võtta välja Haabersti linnaosa arendusprojekti müük, mil korterid müüdi oluliselt madalamate hindadega, siis on tulemus hoopis teine. Sellisel juhul saame korteriomandite keskmiseks hinnaks 12 600 kr/m², mis on juuni kuuga võrreldes 5,5% väiksem. Nende andmete järgi on aasta algusest alates hinnad langenud 23%, mitte 30%, mis oleks Maa-ameti tehinguandmete järgi.

Tartu linna korteriomandite ostu-müügi tehingutes on muutused väiksemad. Maa-ameti tehingustatistika andmetel teostati Tartus 68 korteriomandi tehingut keskmise hinnaga 10 800 kr/m². Tehinguid oli juulis vähem kui juuni kuus (juunis 74 tehingut). Samuti langesid hinnad, kuid ainult ca 5%, sest juuni keskmine hind oli 11 400 kr/m². Aasta algusest on Tartu korteriomandite keskmine hind langenud 16%.

Pärnu linna kinnisvaraturg sarnaneb tehingute mahu stabiilsusega just Tartuga, sest olulisi muutusi tehingute arvus ei ole. Juuli kuu arvele jäi 33 tehingut, sama palju kui juunis. See-eest on hindade langus üsna suur. Juuli keskmine hind oli 11 300 kr/m², võrdluseks juuni keskmine hind oli 12 500 kr/m². Seega muutusid Pärnu korterite hinnad -10%. Aasta algusest on hinnad langenud ca 17%.

Tallinna, Tartu ja Pärnu linnasid võrreldes on sarnase langusega Tallinn ja Tartu, kuid Pärnu see-eest suurima langusega. Tehingute aktiivsus on viimastel kuudel suurenenud ainult Tallinnas, mujal on see stabiilselt väike. Tallinna tehingumahtude suurenemise põhjuseks on see, et siin on hinnad aasta algusest alates kõige enam langenud ehk hinnad on muutunud ostjatele vastuvõetavamaks. Seega võiks öelda, et Pärnu ja Tartu turul oodatakse hindade edasist langust.